Странице

уторак, 17. јануар 2017.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje (Ricinus communis) se dobija cedjenjem semena biljke Ricinus, a opšte je poznato njegovo dejstvo na kosu, kožu i nokte. Glavni krivci za to su ricinoleinska kiselina i vitamin E koje ovo ulje sadrži. Ricinusovo ulje koristim za spoljašnju upotrebu, u nastavku teksta saznajte kako..




Šta kaže proizvodjač:

Ricinusovo ulje čisti i smiruje kožu, a zbog visokog udela vitamina E pomaže i kod problema sa kožom. Zbog posebnih hidratantnih osobina, preporučuje se za negu suve kose i kože.
Redovna primena podstiče rast noktiju i kose, pomaže pri otklanjanju peruti, jača dlaku i čini kosu otpornijom na svakodnevna mehanička oštećenja. Može se koristiti i za odstranjivanje šminke, čisto ili u kombinaciji sa maslinovim uljem.

Način upotrebe: 
Koža - naneti u tankom sloju i nežno masirati do potpunog upijanja.
Kosa - naneti na mokru kosu i kožu glave (ne u velikim količinama) nežnom masažom. ostaviti da deluje najviše dva sata, a potom oprati blagim šamponom.

Ricinusovo ulje koristim za kosu, obrve i trepavice i to na sledeći način:

Kosa

Moja kosa je dosta suva zbog farbanja i čestog peglanja. Ricinusovo ulje redovno nanosim na krajeve 1-2h pre pranja kose, a dva-tri puta mesečno ga umasiram u teme glave. Ricinusovo ulje podstiče rast kose i vrlo brzo sam primetila novu ‚‚bebeću‚‚ kosu, a krajevi su mekši i sjajniji. S obzirom da je ricinusovo ulje poprilično gusto, neophodno je da se pre nanošenja zagreje da ne bi došlo do kidanja kose. Najlakši način za to jeste da ubacite flašicu sa ricinusovim uljem u posudu sa toplom vodom.

Obrve

Ko prati moj blog, zna da sam radila japansko iscrtavanje obrva (Link). Od tada je prošlo skoro godinu dana i moje obrve su porasle i na mestima gde ih nije bilo. Ricinusovo ulje mi je dosta pomoglo u tome, tako da mi dodatne korekcije nece bitni potrebne.

Trepavice

Ricinusovo ulje je odlično za regeneraciju trepavica, kao i za njihov rast. Nanosim ga svako veče pre spavanja na sam koren trepavica pomoću tanke četkice (četkica za ajlajner). Može da se nanosi i pomoću dobro oprane četkice od maskare.

Ovo su bila tri načina na koje ja koristim Ricinusovo ulje. Pišite u komentarima ako ga Vi koristite u neke druge svrhe.

Ricinusovo ulje se može pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Cena za 50 ml ulja je 240 din.




8 коментара:

  1. Koristila sam ranije pre pranja kose, ali je bila toooliko masna da sam odustala 😁

    ОдговориИзбриши
  2. Nilada ga nisam koristila ali bih mogla za trepavice.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja ga koristim za kosu isto :) Za trepavice koristim vazelin, ali moraću probati i ricinus...

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam ga jedno vreme aktivno koristila bas kao i ti. Za kosu mi je postalo pretesko, ali moracu zbog obrva ponovo da ga kupim :)

    ОдговориИзбриши